Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
22 Ιανουαρίου 2024 2024-01-22 18:46Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Μήνυμα Κοσμήτορα
- Διοικητικά Όργανα Σχολής
- Εργαστήρια
- Δραστηριότητες Φοιτητών
- Προγράμματα Σπουδών
- Μητρώα Σχολής
- Χρήσιμα Έγγραφα
- Επικοινωνία
- Ανακοινώσεις
Λίγα λόγια από την Κοσμήτορα
Σας καλωσορίζουμε στον ιστοχώρο της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Οι ΤΠΕ μεταβαίνουν από μια κλασσική περιμετρική προσέγγιση – υπό την έννοια των «υποστηρικτικών» τεχνολογιών, προς μια προσέγγιση που τις χαρακτηρίζει ως απαραίτητες τεχνολογίες σε επαγγελματικό, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αυξανόμενη ψηφιακή παγκόσμια οικονομία, η ψηφιακή διακυβέρνηση, η ηλε-μάθηση, η ηλ-υγεία, και η 4η βιομηχανική επανάσταση αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.
Η Σχολή
H Σχολή ΤΠΕ του Πανεπιστημίου Πειραιώς ως εκπαιδευτικός και ερευνητικός ιστός ανταποκρίνεται επιτυχώς στις διαρκώς εξελισσόμενες και αυξανόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές προκλήσεις, έγκαιρα προσαρμοζόμενη και συντασσόμενη με αυτές.
Στοχεύοντας στην αριστεία, τα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων της Σχολής ΤΠΕ έχουν δομηθεί με τρόπο που τα καθιστά σύγχρονα και ευέλικτα ώστε να βελτιώνονται και να προσαρμόζονται διαρκώς στις συνεχείς εκπαιδευτικές και ερευνητικές εξελίξεις. Προσφέρουν στους φοιτητές γνωστικά εφόδια και δεξιότητες που συνθέτουν μια υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση.
Επιπρόσθετος άξονας δραστηριοτήτων αποτελεί η διεξαγωγή έρευνας αιχμής στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν τα Τμήματα της Σχολής. Τα καινοτόμα αποτελέσματα βασικής, εφαρμοσμένης και τεχνολογικής επιστημονικής έρευνας, οι διεθνείς συνεργασίες, τα Ευρωπαϊκά συνεργατικά ερευνητικά έργα, και η εν γένει επιστημονική δραστηριότητα κατατάσσουν τη Σχολή μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη.
Με σεβασμό στον ακαδημαϊκό χαρακτήρα, η Σχολή ΤΠΕ εστιάζει στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών και επιδιώκει να συμβάλλει στη διάχυση της γνώσης μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με ιδρύματα, φορείς και επιχειρήσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού που εστιάζουν στα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής.
Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσω ενός συνεκτικού και παραγωγικού οικοσυστήματος διδασκόντων, ερευνητών, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού. Η Σχολή στελεχώνεται από Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό με διεθνώς αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Ειδικό Τεχνικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Επιστημονικούς Συνεργάτες που ενισχύουν τη συμμετοχή της Σχολής στο διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό γίγνεσθαι, καθώς και Διοικητικό Προσωπικό που συμβάλλει και υποστηρίζει τις δράσεις των μελών της Σχολής.
Σας προτρέπουμε να πλοηγηθείτε στον ιστοχώρο της Σχολής ώστε να γνωρίσετε τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας προγράμματα, και να ενημερωθείτε αναφορικά με τις επιστημονικές, διδακτικές, ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές μας.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Καθηγήτρια Μαρία Βίρβου
Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Κοσμήτορας
Ο Δρ. Η. Μαγκλογιάννης είναι διευθυντής στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και από το ίδιο τμήμα ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Μηχανικός με εξειδίκευση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και την Ιατρική Πληροφορική. Από το 2001 έως το 2008 υπηρέτησε στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στις περιοχές της Ανάλυσης Εικόνας και Ήχου, της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, της Ιατρικής Πληροφορικής και των Διεισδυτικών Συστημάτων (Pervasive Systems). Στα εν λόγω πεδία έχει 3 διεθνή βιβλία (εκδοτικοί οίκοι: Springer, IOS Press, Morgan & Claypool), 140 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, ενώ έχει λάβει πλέον των 8000 ετεροαναφορών (h-index=42). Ο Δρ. Μαγκλογιάννης έχει συμμετάσχει σε πλήθος Ευρωπαϊκών (π.χ. H2020: PolicyCloud, CROWDHEALTH, UNCAP, AGILE, FP7: e-LICO, INHOME, FP6: UNITE, NOMAD, TELEMED, FP5: MOMEDA, INTRACLINIC) και Εθνικών Έργων και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, αντιπρόεδρος της ΕΜηΠΕΕ, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της ΙΕΕΕ ΕΜΒS, ενώ είναι μέλος διεθνών οργανισμών όπως η EAMBES (Fellow Member), η IEEE (Senior Member), η ACM, η SPIE και η IFIP. Ο Δρ. Μαγκλογιάννης είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας IFIP WG 12.5 Artificial Intelligence Applications, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου (editorial board member) στα διεθνή περιοδικά Journal of healthcare Engineering, Personal and Ubiquitous Computing, Scientific World και Intelligent Decision Technologies, ενώ έχει διατελέσει βοηθός εκδότη στα περιοδικά IEEE Biomedical Health Informatics, IEEE Transactions on Information Technology in Biomedicine, Journal on Information Technology in Healthcare.
Κοσμητεία
Η σύνθεση της Κοσμητείας της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για το ακαδ. έτος 2023-2024 έχει ως εξής:
- Ηλίας Μαγκλογιάννης, Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
- Μαρία Βίρβου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής, Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Βέργαδο, Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής, Αντιπρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής.
- Γεώργιος Ευθύμογλου, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, με αναπληρωτή τον Μιχαήλ Φιλιππάκη, Καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, Αντιπρόεδρο του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων.
- Κωνσταντίνος Μούτσελος, Εκπρόσωπος μελών Ε.ΔΙ.Π.
- Αικατερίνη Πούπουζα, Εκπρόσωπος μελών Ε.Τ.Ε.Π.
Εκπρόσωποι προπτυχιακών φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων: Δεν έχουν οριστεί.
Παρίσταται, χωρίς δικαίωμα ψήφου: Βασιλική Γκότση, Γραμματέας Σχολής, με αναπληρώτρια την Παρασκευή Αντωνίου.
Γραμματεία Σχολής
Βασιλική Γκότση, Γραμματέας Σχολής
Ευγενία Τομαρά, Γραμματέας Κοσμήτορα
Γραφείο: Κτήριο Ζέας 80-82, 1ος όροφος
Τηλ.: 210-4142097, 210-4142437
Email: ict_deansec@unipi.gr
Εργαστήρια Σχολής
Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων
Εργαστήρια Τμήματος Πληροφορικής
Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού
Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων
Εργαστήριο Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων
Εργαστήριο Διαδικτυακών και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Υπηρεσιών και Ασφάλειας
Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Εικονικής Πραγματικότητας
Εργαστήριο Ενσωματωμένων Υπολογιστικών Συστημάτων
Εργαστήριο Ασφάλειας
Εργαστήριο Αναγνώρισης προτύπων και Μηχανικής Μάθησης-Πολυμέσων
Εργαστήριο Διακριτών Μαθηματικών και Θεωρητικής Πληροφορικής
Εργαστήριο Ψηφιακού Πολιτισμού, Έξυπνων Πόλεων, Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) και Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών και Υπηρεσιών
Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων (σε επίπεδο Σχολής)
Εργαστήρια Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων
Εργαστήριο Δικτυοκεντρικών Συστημάτων & Υπηρεσιών
Εργαστήριο Δικτύων Τηλεπικοινωνιών & Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών
Εργαστήριο Tεχνητής Νοημοσύνης
Εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων
Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων
Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων & Τεχνολογιών Πολυμέσων
Εργαστήριο Yπολογιστικής Βιοϊατρικής
Εργαστήριο Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας
Εργαστήριο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση & τη Μάθηση
Εργαστήριο Συστημάτων & Πολιτικών Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Κοινότητα 'OpenMind'
Η συγκεκριμένη κοινότητα φοιτητών έχει ως στόχο την ενημέρωση των συμφοιτητών τους σε τεχνολογίες “Open Source” (ενδεικτικά: “Linux Beginners”, “Web Developers”, “Arduino Developers” κ.λ.π.). Η ενημέρωση αυτή γίνεται μέσω τακτικών σεμιναρίων και ομιλιών που διοργανώνονται.
Κοινότητα ΙΕΕΕ
Φοιτητικό Παράρτημα ΙΕΕΕ Πανεπιστημίου Πειραιά (IEEE SB)
Το φοιτητικό παράρτημα της ΙΕΕΕ του Πανεπιστημίου Πειραιά, ιδρύθηκε επίσημα την 12 Ιουλίου 2004. Στο ξεκίνημα του, 25 προπτυχιακοί και 3 διδακτορικοί φοιτητές, από το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, αποτέλεσαν την εναρκτήρια βάση λειτουργίας του με επιστημονικό σύμβουλο της ομάδας τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Κανάτα. Το φοιτητικό παράρτημα έδωσε από την πρώτη ημέρα ίδρυσης το παρών σε επιστημονικές συναντήσεις ομοειδών φοιτητικών ομάδων πανελλαδικά αλλά και στην 1η και 2η Ελληνο-Τουρκική συνάντηση που έλαβε χώρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ξάνθη καθώς και στο Πανεπιστήμιο Bogazici στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας αντίστοιχα. Φρόντισε για την οργάνωση ενός σημαντικού αριθμού τεχνολογικών και επαγγελματικών ομιλιών αλλά και μερικές μίνι ημερίδες με σκοπό την επιμόρφωση και ενημέρωση των μελών του για καινοτόμες εξελίξεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. Επίσης, έχει διοργανώσει εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις σε εταιρείες και ιδρύματα που ασχολούνται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την παροχή τεχνολογικά προηγμένων υπηρεσιών όπως ο επίγειος δορυφορικός σταθμός των Θερμοπυλών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Τέλος, το φοιτητικό παράρτημα προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να συμπαρασταθεί και να εμπλέξει τα μέλη του σε δραστηριότητες για μεταλαμπάδευση γνώσης αλλά και για ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς που διοργανώνει η ΙΕΕΕ κατά καιρούς σε κάποιους από τους οποίους έχει λάβει μέρος και το φοιτητικό παράρτημα του Πειραιά.
Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
ΠΜΣ Τμήματος Πληροφορικής
- Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής – Ανάπτυξη Λογισμικού και Τεχνητής Νοημοσύνης
- Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες
- Κατανεμημένα Συστήματα, Ασφάλεια και Αναδυόμενες Τεχνολογίες Πληροφορίας
- Πληροφορική
(σχετικοί σύνδεσμοι και περισσότερες πληροφορίες εδώ)
ΠΜΣ Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων
- Πληροφοριακά Συστήματα & Υπηρεσίες
- Ηλεκτρονική Μάθηση
- Ψηφιακές Επικοινωνίες & Δίκτυα
- Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων
- Τεχνοοικονομική Διοίκηση Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων
- Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
- Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
- Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας – Πληροφορική της Υγείας (διιδρυματικό)
- Ψηφιακές Υπηρεσίες Υγείας και Αναλυτική (διιδρυματικό)
- Τεχνητή Νοημοσύνη (διιδρυματικό)
(σχετικοί σύνδεσμοι και περισσότερες πληροφορίες εδώ)
Μητρώα Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Χρήσιμα Έγγραφα
- Κώδικας Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής Πανεπιστημίου Πειραιώς: ΦΕΚ 6092/τ.Β’/31.12.2020
- Εσωτερικός Κανονισμός Πανεπιστημίου Πειραιώς: ΦΕΚ 3258/τ.Β’/26.08.2019
- Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) και Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς: ΦΕΚ 1497/τ.Β’/02.05.2018
- Ν.4485 (Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις): ΦΕΚ 114/τ.Α’/4.8.2017
- Ίδρυση Σχολών Πανεπιστημίου Πειραιώς: ΦΕΚ 119/τ.Α’/28.5.2013
- Διορισμός Κοσμητόρων Σχολών Πανεπιστημίου Πειραιώς (θητεία 2017-2020): ΦΕΚ 630/τ.ΥΟΔΔ/30.11.2017
Στοιχεία Επικοινωνίας
Καθηγήτρια Μαρία Βίρβου, Κοσμήτορας
Γραφείο: Κεντρικό κτήριο Καραολή & Δημητρίου 80, 3ος όροφος, γρ. 306Β
Τηλ.: 210-4142840
Email: mvirvou@unipi.gr
Βασιλική Γκότση, Γραμματέας Σχολής
Ευγενία Τομαρά, Γραμματέας Κοσμήτορα
Γραφείο: Κτήριο Ζέας 80-82, 1ος όροφος
Τηλ.: 210-4142097, 210-4142437
Email: ict_deansec@unipi.gr