Το τμήμα μας
20 Δεκεμβρίου 2023 2024-02-14 14:32- 20 Δεκεμβρίου, 2023
- 5:41 μμ
Το τμήμα μας
Λίγα λόγια για το τμήμα
Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς ιδρύθηκε με ΦΕΚ του 1991 και λειτουργεί από το 1992. Είναι ένα από τα αρχαιότερα Τμήματα Πληροφορικής στην Ελλάδα.
Οι βασικοί άξονες του Τμήματος είναι η εκπαίδευση και η έρευνα. Η εκπαίδευση, παρέχεται σε 3 επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο παρέχονται οι προπτυχιακές σπουδές με την εισαγωγή φοιτητών από τις Πανελλαδικές εξετάσεις της χώρας που οδηγούν στην απόκτηση Πτυχίου Πληροφορικής. Στο δεύτερο επίπεδο παρέχονται μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και στο τρίτο επίπεδο παρέχονται διδακτορικές σπουδές που οδηγούν στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΠΣ) παρέχει στέρεα εκπαίδευση σε όλα τα αντικείμενα της σύγχρονης επιστήμης της Πληροφορικής σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις της Πληροφορικής παγκοσμίως. Στο 3ο έτος σπουδών δίνεται η δυνατότητα επιλογής μιας κατεύθυνσης από 3 κατευθύνσεις:
1. Τεχνολογία Λογισμικού και Ευφυή Συστήματα,
2. Πληροφοριακά συστήματα και Υπηρεσίες και
3. Δίκτυα και Υπολογιστικά Συστήματα.
Ακόμα δίνεται η δυνατότητα απόκτησης Διδακτικής Επάρκειας για να μπορούν οι απόφοιτοι του Τμήματος να διδάσκουν Πληροφορική σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Ακόμα λειτουργούν 2 ακόμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με άλλα τμήματα.
Στο Τμήμα Πληροφορικής διενεργείται έρευνα υψηλού επιπέδου, η οποία τεκμηριώνεται σε μεγάλο πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια υψηλού κύρους. Το Τμήμα έχει διακριθεί επανειλημμένως διεθνώς για την έρευνα που διεξάγει με βραβεία «καλύτερων εργασιών» σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Με βάση την έρευνα που διεξάγεται σε ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος Πληροφορικής, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό εργαλείο Microsoft Academic Search που αναλύει δεδομένα από 25827 πανεπιστήμια και Οργανισμούς παγκοσμίως, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς κατατάσσεται 1ο κορυφαίο Πανεπιστήμιο του κόσμου για τις ερευνητικές περιοχές: Κινητά συγγραφικά εργαλεία, Προσαρμοστική Διδασκαλία, Οπτική αναγνώριση συναισθήματος προσώπων, Εξατομίκευση λογισμικού με βάση μοντελοποίηση μαθητή. Ακόμα κατατάσσεται 5ο στην παγκόσμια κατάταξη στις ευρύτερες περιοχές του 1. Εκπαιδευτικού Λογισμικού και 2. Μοντελοποίησης Χρηστών.
Το Τμήμα Πληροφορικής έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης του από κορυφαίους Καθηγητές του εξωτερικού σύμφωνα με τις διαδικασίες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Στην αναφορά της εξωτερικής αξιολόγησης αναγνωρίζεται η υψηλή στάθμη της παρεχόμενης προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και η σημαντική συμμετοχή του Τμήματος Πληροφορικής στο διεθνές ερευνητικό γίγνεσθαι. Αναφέρεται ότι ορισμένες ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος διαθέτουν εξέχουσα προβολή (visibility) σε εθνικό επίπεδο και διεθνώς, ότι «το βάθος και το εύρος της διδακτορικής δραστηριότητας βρέθηκε να είναι εντυπωσιακό» ότι «το πρόγραμμα σπουδών των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Τμήματος Πληροφορικής είναι πολύ καλά καθορισμένο και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι επιτελείται εξαιρετική εργασία».
Στο Τμήμα λειτουργούν τα ακόλουθα θεσμοθετημένα εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες:
• Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού.
• Εργαστήριο Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων.
• Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων.
• Εργαστήριο Διαδικτυακών και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Υπηρεσιών και Ασφάλειας.
• Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Εικονικής Πραγματικότητας.
• Εργαστήριο Ενσωματωμένων Υπολογιστικών Συστημάτων.
• Εργαστήριο Ασφάλειας.
• Εργαστήριο Αναγνώρισης Προτύπων και Μηχανικής Μάθησης – Πολυμέσων.
• Εργαστήριο Διακριτών Μαθηματικών και Θεωρητικής Πληροφορικής.
• Εργαστήριο Ψηφιακού Πολιτισμού, Έξυπνων Πόλεων, Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών και Υπηρεσιών.
Μεταπτυχιακά Προγράμματα
Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς οργανώνει και λειτουργεί 4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΜΣ):
• ΠΜΣ “Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής – Ανάπτυξη Λογισμικού και Τεχνητής Νοημοσύνης”
• ΠΜΣ “Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες”
• ΠΜΣ “Κατανεμημένα Συστήματα, Ασφάλεια και Αναδυόμενες Τεχνολογίες Πληροφορίας”
• ΠΜΣ “Πληροφορική”, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε αποφοίτους άλλων επιστημών που επιθυμούν να εξειδικευτούν στην Πληροφορική.
Ερευνητικό έργο
Η ποιότητα της έρευνας του Τμήματος αντανακλάται στον αριθμό επιστημονικών περιοδικών που τη δημοσιεύουν, στην επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση των μελών ΔΕΠ, στη συμμετοχή αφοσιωμένων και ικανών Διδακτορικών και Μετα-διδακτορικών φοιτητών, καθώς και στις ερευνητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Τμήμα.
Στο Τμήμα διενεργείται ερευνητικό έργο – στο οποίο οι φοιτητές ενθαρρύνονται να συμμετέχουν – σε μία πληθώρα τομέων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος.
Παιδαγωγική Επάρκεια
Σύμφωνα με την από 13/06/2019 απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Πληροφορικής και την από 27/06/2019 απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναφορικά με την απόκτηση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΔΕ) από Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΕΠΔ) του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής, ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Το πλήθος των μαθημάτων του κρίνεται ικανοποιητικό για απόκτηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας είναι έξι (6), με συνολικό πλήθος διδακτικών μονάδων τις τριάντα (30).
2. Το Τμήμα Πληροφορικής θα προσφέρει συνολικά οκτώ (8) μαθήματα στο πλαίσιο του ΕΠΣ_ΠΔΕ.
3. Από τα έξι απαιτούμενα μαθήματα,τα δύο (2) είναι υποχρεωτικά μαθήματα με πιστωτικές μονάδες, που όμως δεν συνυπολογίζονται στο μέσο όρο βαθμολογίας των φοιτητών. Τα υπόλοιπα τέσσερα (4) είναι είτε όλα επιλογής είτε τρία (3) μαθήματα επιλογής και ένα (1) μάθημα κατεύθυνσης από τα προσφερόμενα του ΕΠΣ_ΠΔΕ του ΠΠΣ.
4. Το σύνολο των οκτώ (8) μαθημάτων θα αποτελούν το νέο Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΕΠΣ_ΠΔΕ), που θα μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και εξασφαλίζουν την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια των πτυχιούχων εκείνων που παρακολούθησαν και εξετάστηκαν επιτυχώς σε έξι (6) μαθήματα ΕΠΣ_ΠΔΕ (2 Υποχρεωτικά και 4 Επιλογές), σύνολο 30 ECTS (6*5).
5. Θα δοθεί στους φοιτητές η δυνατότητα δήλωσης επιπλέον μαθημάτων σε κάθε εξάμηνο από το 3οως και το 8οώστε να μην καταστρατηγηθεί η επιλογή μαθημάτων διαφορετικών κατευθύνσεων. Συνεπώς θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέγουν και να εξετάζονται σε περισσότερα μαθήματα από τα απολύτως απαραίτητα για την απόκτηση πτυχίου, προσθέτοντας τα υπόλοιπα στο παράρτημα διπλώματος.
6. Η επιλογή των μαθημάτων που συνυπολογίζονται στον τελικό βαθμό του πτυχίου δεν θα πρέπει να συναρτάται με την πιθανή απόκτηση επάρκειας αλλά να αποφασίζεται από τον/την φοιτητή/φοιτήτρια με δήλωση του στη Γραμματεία του Τμήματος στη φάση της ανακήρυξης.
7. Επισημαίνεται ότι το τελευταίο μάθημα που θα κατατίθεται στη γραμματεία του Τμήματος θα είναι η Πτυχιακή Εργασία και πέραν αυτής δεν θα υπάρχει η δυνατότητα οποιασδήποτε αλλαγής.
Πρακτική άσκηση
Ο σκοπός της Πρακτικής Άσκησης (Π.Α.) είναι η εξοικείωση των φοιτητών όλων των επίπεδων σπουδών με την εργασιακή πραγματικότητα της επιστήμης της Πληροφορικής και η εφαρμογή θεωρητικών γνώσεων σε πραγματικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα η Π.Α. αποβλέπει:
Α. στην προσαρμογή των φοιτητών στους χώρους εργασίας και στην εξάσκηση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους,
Β. στην πλήρη αξιοποίηση των γνώσεων που έχουν αποκτήσει οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους,
Γ. στην ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα από πραγματικές συνθήκες εργασίας,
Δ. στη δημιουργία νέων ευκαιριών επαγγελματικού προσανατολισμού και επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του Τμήματος Πληροφορικής,
Ε. στην αξιοποίηση εκ μέρους του Τμήματος Πληροφορικής της εμπειρίας που αποκτούν οι φοιτητές δια της προσαρμογής της στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η Πρακτική Άσκηση είναι προαιρετική για τους φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής, έχει ελάχιστη διάρκεια δύο (2) ημερολογιακών μηνών και μέγιστη δώδεκα (12) και αναφέρεται στους φοιτητές όλων των επίπεδων (κύκλων) σπουδών. Η απασχόληση αναφέρεται σε ισοδύναμα ανθρωπομηνών πλήρους απασχόλησης και μπορεί να είναι είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης με μεταβλητό ωράριο. Η ημερολογιακή διάρκεια σύμβασης θα προσαρμόζεται κατάλληλα, ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης, ώστε να είναι αντίστοιχη των ανθρωπομηνών πλήρους απασχόλησης. Οι λεπτομέρειες των όρων απασχόλησης περιγράφονται στη σύμβαση. Η πρακτική άσκηση μπορεί να εκτελείται στο εσωτερικό ή εξωτερικό και να λάβει χώρα οποτεδήποτε φοιτητής διατηρεί τη φοιτητική του ιδιότητα, ειδικά δε για τους προπτυχιακούς φοιτητές, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο φοίτησης τους.
Το πρόγραμμα εντάσσεται ως προαιρετικό μάθημα επιλογής στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής και ως δράση στα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματα Σπουδών του Τμήματος (εφόσον δεν υπάρχει ως μάθημα), ενώ η αξιολόγηση του βασίζεται στην έκθεση των ασκούμενων φοιτητών που υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της άσκησης τους.
Στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, ο βαθμός του μαθήματος αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία του φοιτητή, όταν δηλώσει για πρώτη φορά το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης. Σε περίπτωση που ο φοιτητής εκτελέσει πρακτική άσκηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό περισσότερες της μιας φοράς (εφόσον επιτρέπεται) π.χ. εκτέλεση μέσω Συγχρηματοδοτούμενου ή άλλου έργου, και μέσω Erasmus+, ή μέσω Συγχρηματοδοτούμενου ή άλλου έργου περισσότερες της μιας φοράς, ή μέσω φορέων, ή οποιοσδήποτε συνδυασμός επιτρέπεται, τότε η βαθμολογία που καταχωρείται στο Μάθημα της Πρακτικής Άσκησης είναι η βαθμολογία που επιλέξει ο φοιτητής κατά την εξεταστική περίοδο που δηλώσει για πρώτη φορά το μάθημα, ενώ η άλλη(ες) Πρακτική(ές) Άσκηση(εις) και ο σχετικός βαθμός αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος και δεν προσμετράται στην Τελική Βαθμολογία. Σε περίπτωση που δεν δηλώσει ποτέ το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης, τότε η Πρακτική Άσκηση και ο σχετικός βαθμός αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος. Στην Περίπτωση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, εφόσον δεν υπάρχει ως μάθημα, τότε η Πρακτική Άσκηση και ο σχετικός βαθμός αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος.