Το τμήμα μας
20 Δεκεμβρίου 2023 2024-02-14 14:35- 20 Δεκεμβρίου, 2023
- 5:33 μμ
Το τμήμα μας
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρέχει σπουδές που εξασφαλίζουν γνώσεις, επαγγελματική κατάρτιση και επαγγελματικά δικαιώματα στους τομείς της Χρηματοοικονομικής, της Τραπεζικής, της Οικονομίας και της Λογιστικής. Το Τμήμα χαίρει σημαντικής αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Διεθνές επίπεδο.
Προπτυχιακό
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο τη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική και φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρο στη διδασκαλία της θεωρίας και των σύγχρονων εφαρμογών των σχετικών γνωστικών αντικειμένων.
Το Τμήμα κατόρθωσε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση του, να είναι σε θέση να προσφέρει στους φοιτητές του ένα από τα πιο άρτια επιστημονικά καταρτισμένα προγράμματα σπουδών, αφού συνδυάζει την υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εφαρμογή.
Ιδιαίτερα δε χαρακτηριστικά του προγράμματος που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι δίνει κυρίως έμφαση στον ρόλο του οικονομικού διευθυντή της σύγχρονης επιχείρησης, στην οργάνωση των τραπεζικών υπηρεσιών, στην ανάλυση των χρηματαγορών, στην λειτουργία επενδυτικών τραπεζικών οργανισμών, στην διεθνή τραπεζική, στη χρησιμοποίηση υπολογιστών κ.λ.π.
Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής διαθέτει το πρώτο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί από τον Διεθνή Επαγγελματικό Οργανισμό Πιστοποίησης CFA Institute.
Μεταπτυχιακά Προγράμματα
Στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών και των πολυεθνικών ομίλων, οι απαιτήσεις από τα στελέχη είναι συνεχώς αυξανόμενες, αφού τα στελέχη αποτελούν την καρδιά της κάθε επιχείρησης και η ποιότητά τους καθορίζει τις προοπτικές της. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ο διεθνής ανταγωνισμός συνεπάγονται διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις ποιότητας, καινοτομίας και προσαρμογής των γνώσεων εκ μέρους των στελεχών.
Ειδικότερα στον χρηματοοικονομικό κλάδο, οι αλλαγές είναι συνεχόμενες και ραγδαίες, γεγονός που κάνει απαραίτητη τη δια βίου μάθηση για όσους επιθυμούν την επαγγελματική τους εξέλιξη. Πριν δέκα χρόνια έννοιες όπως «αξία σε κίνδυνο», «απόδοση διορθωμένη για τον κίνδυνο», «δομημένο ομόλογο», «hedge fund», κλπ. ήταν άγνωστες, ενώ σήμερα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος.
Έως τον Ιούνιο του 2007, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα στεγαστικά δάνεια subprime, σε συνδυασμό με την καινοτομία των τιτλοποιήσεων, θα οδηγούσαν στη μεγαλύτερη μεταπολεμική χρηματοοικονομική κρίση, η οποία στη συνέχεια μεταφράστηκε σε διεθνή αναπτυξιακή ύφεση, αναδεικνύοντας έτσι, έστω και με αρνητικό τρόπο, τον αυξημένο ρόλο του χρηματοοικονομικού συστήματος στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.
Το Τμήμα παρέχει 3 μεταπτυχιακά προγράμματα:
- Χρηματοοικονομική και Τραπεζική (που παρέχεται full time και part time: https://bankfin.unipi.gr/ypoboli-aitiseon/ )
- Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου (μόνο για νομικούς) https://bankfin.unipi.gr/ypoboli-aitiseon-law/ και το
- Χρηματοοικονομική Διοίκηση Δημόσιων Οργανισμών και Μονάδων https://bankfin.unipi.gr/ypoboli-aitiseon-po/
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στο μαραθώνιο ανανέωσης και προσαρμογής των γνώσεων στο χώρο της χρηματοοικονομικής. Εμπεδώνει την κριτική σκέψη, διδάσκει την καινοτομία και εξοπλίζει τους φοιτητές με τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις ώστε να μπορούν στη συνέχεια όχι μόνο να ενταχθούν με επιτυχία στο σημερινό εργασιακό χώρο, αλλά και να έχουν την ικανότητα ανανέωσης και προσαρμογής των γνώσεών τους στις μελλοντικές εξελίξεις της χρηματοοικονομικής.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο Χρήματος και Κεφαλαίου εξοικειώνει τους φοιτητές με τη χρηματοοικονομική λογική και θεωρία των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, τις θεσμικές πτυχές λειτουργίας των χρηματοοικονομικών αγορών, καθώς και τις παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες χρηματοοικονομικές συναλλαγές και δραστηριότητες (πχ, τραπεζικός δανεισμός, επενδυτικές υπηρεσίες, τιτλοποίηση, εξαγορές και συγχωνεύσεις). Ανάμεσα στα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος ξεχωρίζουν ο συνδυασμός των ακαδημαϊκών γνώσεων και η επαγγελματική εμπειρία των διδασκόντων, καθώς και η σύνθεση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση Δημοσίων Οργανισμών και Μονάδων είναι ένα ΝΕΟ μεταπτυχιακό, με πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών, προσαρμοσμένο σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις της χρηματοοικονομικής διοίκησης και χρηματοδότησης στο δημόσιο. Αποτελεί εφαλτήριο για ανέλιξη και σταδιοδρομία σε θέσεις ευθύνης δημόσιων οργανισμών και μονάδων. Έχει μοντέρνα δομή με κάλυψη μεγάλου φάσματος θεμάτων και διάρκεια 2 εξαμήνων.
Αγορά εργασίας
Ευρύ πεδίο επαγγελματικής ενασχολήσεως.
Το Τμήμα εκπαιδεύει τους φοιτητές/τριές του για σταδιοδρομία ως υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, ελεγκτικών/λογιστικών επιχειρήσεων, τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών και νομικών υπηρεσιών, υπουργείων, διεθνών οργανισμών, εποπτικών αρχών και άλλων οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς και παραγωγικών επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πέραν των επιστημονικών γνώσεων που παρέχει, με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, εφάμιλλο των καλυτέρων πανεπιστημίων του κόσμου, το Τμήμα ενθαρρύνει, προωθεί και επιβραβεύει την άμιλλα, την αριστεία και την επαγγελματική νοοτροπία, επιδιώκοντας να εκπαιδεύσει ηγετικά στελέχη και υπεύθυνους πολίτες.
Τυπικά μονοπάτια σταδιοδρομίας.
α) Άμεση ένταξη στον επαγγελματικό στίβο και ανέλιξη μέσω της εργασίας, με πιθανή παρακολούθηση μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό
β) Μεταπτυχιακές σπουδές σε διεθνούς φήμης πανεπιστήμια, με πιθανή κατάληξη διδακτορικές σπουδές και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
Ερευνητικό έργο
Σεμινάρια
Η Σειρά Ακαδημαϊκών Σεμιναρίων στη Χρηματοοικονομική Επιστήμη διοργανώνεται από τον Επίκουρο Καθηγητή Μιχάλη Ανθρωπέλο ( anthropel@unipi.gr) και τον Καθηγητή Γιώργο Σκιαδόπουλο ( gskiado@unipi.gr). Τα σεμινάρια ξεκίνησαν το 2005 και μέρος αυτών υποστηρίζεται από την Τράπεζα Πειραιώς (Φεβρουάριος 2018 – Δεκέμβριος 2018). Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, ημέρα Πέμπτη από τις 16:15 έως τις 18:00 στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ισόγειο, οδός Καραολή & Δημητρίου 80). Το ακροατήριο απαρτίζεται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς και άλλων Ελληνικών πανεπιστημίων, διδακτορικούς φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου.
Τα σεμινάρια στοχεύουν στην προώθηση γνώσεων στο πεδίο της Χρηματοοικονομικής Επιστήμης καλύπτοντας θέματα σε αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων, διαχείριση χαρτοφυλακίων και διαχείριση κινδύνων, χρηματοοικονομική διοικητική και λογιστική, χρηματοοικονομική οικονομετρία, μικροδομή αγορών, κλπ.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές που προέρχονται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού παρουσιάζουν τις ερευνητικές τους εργασίες και συζητούν με το ακροατήριο. Στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει εργασίες τους γνωστοί ερευνητές από κορυφαία διεθνώς πανεπιστήμια όπως το Cornell, Chicago, Columbia, HEC Lausanne, INSEAD, LBS, LSE, McGill, New York University, National University of Singapore, Northwestern, Oxford, UCLA, University of Southern California, University of Vienna, University of Zurich, University of Warwick, Wharton, κλπ και διεθνείς οργανισμούς όπως Bank for International Settlements, European Central Bank, International Monetary Fund, New York Fed.
Το Τμήμα της Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι το παλαιότερο στον κλάδο της Χρηματοοικονομικής στην Ελλάδα και έχει ως επίτιμους διδάκτορες τους καθηγητές George Constantinides (University of Chicago) και Stephen Ross (MIT). Tα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος έχουν δημοσιεύσει σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά όπως το American Economic Review, Quarterly Journal of Economics, Management Science, Journal of Finance, Review of Financial Studies, Journal of Financial and Quantitative Finance, Journal of Business, κλπ